Taşyünü, inşaat malzemesi olarak bilinmesine ve özellikle çatı aralarında, bina mantolama sistemlerinde, sandviç panel üretimi gibi konularda her zaman aranılan bir yapı malzemesi olmasına rağmen, aslında bilmediğimiz pek çok avantajı ile günlük yaşantımızda da karşımıza çıkmaktadır. Taşyünü ne işe yarar sorusunun yanıtı da bu gerçekten yola çıkıldığında birkaç farklı şekilde olmaktadır. Kullanım avantajları da buna bağlı olarak kullanıldığı sektöre göre farklılık gösterir. Örneğin inşaat sektörünün olduğu kadar, organik tarım yapan çiftçilerin de toprak altına sererek kullandığı bir malzemedir.
Ses, ısı, nem geçirgenliğinin az olması inşaat sektöründe etkili bir yalıtım malzemesi olarak kullanılmasına olanak sağlamıştır. Bunun yanında çürüme yapmaması, bakteri ve organik canlıların üremesine olanak sağlamayan yapısı ile kullanıldığı mekanlarda sağlıklı bir ortanım oluşmasını destekler. Bu nedenle “Taşyünü ne işe yarar?” şeklinde bir soruya verilebilecek en güzel yanıt, son derece doğal malzemelerden elde edilen ve kullanıldığı alan ile dış mekanı tamamen ayrıştırması ile ısı, ses, nem gibi olumsuzlukları binadan uzak tutar. Yanıcılık özelliğinin olmaması, kolay alev almaması, yangın güvenliği konusunda hassasiyet gösteren yapılar için de büyük avantajlar sağlamaktadır.
Doğada bulunan volkanik kayraçların 1600 derece gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta eritilip elyaflaştırılması ile elde edilen taşyünü, bu hali ile doğal bir yalıyım malzemesi halini alır. Yapılarda ısı yalıtımı konusunda güvenle kullanılan taşyünü ne işe yarar? sorusunun cevabını da kendisi vererek çatı, bölme duvar, dış cephe yalıtımları, çelik kapılarda iç tarafa takviye amacı ile kullanım alanı bulmaktadır. Taş yünü yangın güvenliği gerektiren önemli noktalarda da kullanılmaktadır. Sadece bu özelliği bile son derece önemli bir avantajı ortaya koymaktadır.
Sektörel kullanımın dışında, Taşyünü doğa dostu bir malzeme olması sebebiyle de tercih edilmektedir. Özellikle yalıtım konusundaki başarısı sebebiyle fosil yakıtların kullanımını azaltmakta, bu da çevre kirliliği konusunda duyarlı bir çözüme ulaşılmasına destek olmaktadır. Konuya bu açıdan bakıldığında Taşyünü ne işe yarar? sorusunun da yanıtı, belki de en kapsamlı bir şekilde verilmiş olmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse, taşyünü çözüm odaklı hizmet veren tüm kuruluşların ihmal etmediği bir yapı malzemesi olarak dikkat çeker.
Günümüzde inşaat sektöründe hizmet veren pek çok firma, taşyünü konusunda çalışmalarda bulunmaktadır. Özellikle yalıtım ekipmanları üreticileri için bu malzeme işin olmazsa olmazlarından biridir. Küçükdeveci İnşaat tarafından ArGe biriminin yapmış olduğu araştırmalar sonucunda ürün geliştirme de dahil olmak üzere pek çok alanda ve geliştirilen yeni ürünlerde Taşyünü kullanılmaktadır. Taş yününün modern yatırım teknolojileri alanında da kendine yer bulması ile topraksız tarım alanında da kullanılmaya başladı. Farklı sektörlerde, farklı amaçlarla tercih edilen taşyünü, uygun fiyat, kolay ödeme koşulları ve kalitesi ile Edirne’den Kars’a tüm ihtiyaçları kısa sürede karşılayarak çözümün bir parçası olmaktadır.
Taşyünü Nedir ?
Bazalt, dolomit gibi kayaların eritilerek püskürtüldükten sonra, bakalit ile karıştırılması ve birtakım özel işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen mineral yün çeşidine taşyünü fiyatları denmektedir. Bir diğer adı ile kayayünü ya da rockwool olarak duyulması mümkündür.
Taşyünü bulunduğu ortamda çok yüksek oranda ısı ve ses yalıtımı konusunda başarı sağlamaktadır. Böylece mekanda bulunanlara daha konforlu bir ortam sunarken, genel anlamda bütçeye de katkı sağlamaktadır. Isı ya da serinliğin korunması, yan oda ya da ortamdan gelen sesleri geçirmemesi; bu tarz sorunlarda ekstra güvenlik önlemi alınmasını engellemektedir. Bu konuda bilinçlenen tüketicilerin artması ve yönetmeliklerin yükselmesi ile de kullanım oranı yükselmiştir. Aynı zamanda yangına karşı da yüksek direnç göstermesi ile de kurulduğu yapıları korumakta ve birçok çeşitte satışa sunulmaktadır.
Taş yünü kullanım alanlarını aşağıda yer aldığı şekilde sıralayabiliriz;
Taş yünü perforasyonlu ve membranlı olarak da kendi içerisinde ayrılmaktadır. Kullanılacağı alana ve kullanım amacına göre, kullanılan malzemenin ve kaplayacağı alana göre büyüklüğünün değişmesi nedeni ile bütün sistemler için farklı özellikler saymak daha doğru olacaktır. Giderek artan kullanım oranı nedeni ile de, ihtiyaçlar doğrultusunda giderek çeşitli ürünleri piyasada yerini almaktadır.
Taş yünü hizmeti veren firmaların konusunda deneyim ve bilgi sahibi olması, talep edilen kullanım alanına uygun olup olmadığı konusunda profesyonel bilgi verebilmesi ve kullanılan malzemelerin orijinal kalitede olması oldukça önemlidir. Böylelikle hem taş yünü piyasası için güvensiz geri dönüşlerin önüne geçmiş olunacak hem de kullanım sonrasında geri dönüşlerle yeni müşteriler edinmesine vesile olacaktır.Her sektörde verilen hizmet dallarının malzeme kalite ve çeşitliliğine göre değişiklik gösterdiği üzere, taş yünü için de sabit bir fiyat belirtmek sağlıklı olmayacaktır. Fakat ilk aşamada; piyasada fiyat oranları hakkında ortalama bir fiyat bulmak fikir sahibi olunmasına yardımcı olacaktır. Sonrasında firmalar ve kullanılan malzeme gerekliliği, markaların dayanıklılığı, geri dönüşümlerde olumlu ya da olumsuz veriler, karar vermekte yardımcı olacaktır.
Demir Profil Fiyatları ve Çeşitleri , İnşaat ve birçok farklı sektörde ihtiyaç duyulan demir profil malzemeler…
Trapez Saç Nedir? Günümüzde inşaat sektöründe ürünler ve kullanılan malzemeler sürekli olarak gelişen ve değişen…
Betopan Evlerin Özellikleri Nelerdir? Son zamanlarda uygulamalarının estetik açıdan oldukça şık görünümlere sahip olması, sayılarının…
Şıngıl Çatılar İçin Havalandırma Bacası Firmamızın üretmiş olduğu çatı kaplamaları arasında rengiyle ve dokusu ile…
Tayrot Mili ve Kalıp Sistemleri İnşaat sektöründe çok geniş bir ürün seçeneği bulunmaktadır. Temelden başlayarak…
Çeşitli Alanlar İçin Üretilen Cam Tuğla Fiyatları Koçtaş Günümüz inşaat sektörü için yaygın şekilde kullanılmaya…