İçindekiler
Çeşitli yapı uygulamaları için hızla popülerlik kazanan osb levha uzun, şeritli ağaç malzemelerin sentetik bir reçine yapıştırıcısı ile birbirine yapıştırıldığı ahşap yapılı bir paneldir. OSB ahşabın türüne, reçine sistemine ve baskı koşullarına bağlı olarak hafif saman renginden orta kahverengiye değişir.
Bu malzemenin gücü esas olarak ahşap elyafından, uzun şeritlerin iç içe geçmiş hali ve şeritlerin yüzey katmanlarındaki yönlendirme derecesinden oluşur. Suya ve ısıya karşı yüksek mukavemet gösteren reçine bağlayıcıları, iç kuvvet, rijitlik ve neme karşı direnci arttırmak için iplerle kombine edilebilir.
OSB Levhanın Yapı Özelliği
Ahşap olmasına rağmen diğer ahşap yapılı malzemelere göre çok daha üstün kalite ve dirence sahiptir. Aynı zamanda yapı malzemesi olarak oldukça esnektir ve estetik bir görünümü nedeniyle özellikle Kuzey Amerika´da sıklıkla uygulanmaktadır. Kaliteli bir yapı malzemesi ve görsel konsept olarak yapıya ayrı bir değer katmasından ötürü ülkemizde de popülerliği artış gösteren malzeme iklim gibi farklı koşullar fark etmeksizin birçok yapıya uygun bir kullanıma sahiptir. Özel tesislerde, istenen ebatlara göre üretilen OSB malzemelerin nakliyesi ve montajı da kolaydır.
OSB Levhanın Üretim Süreci
Üretimdeki temel unsurlar iplerin üretildiği makinadır. Bu iplikler ahşabın doğal mukavemet özelliklerini korur ve bitmiş ürünün kalitesi için kritik önem taşır. Kuru iplikler, blender içine ölçülü olarak yerleştirilir ve ince bir mum ve reçine ile dönen bir tambura yuvarlanırlar. Reçine/vaks, presleme sürecinde ipleri bağlar ve levhanın direncini arttırır. Kaplanan şeritler daha sonra, bir bant şekillendirme hattına taşınan “mat” konveyöründe taşınır Bu mat, yüksek sıcaklık ve basınç altında OSB tabakası oluşturduğu prese yüklenir. Bitirme alanında, bitmiş osb2 kesilerek düzenlenir.
OSB2 Levhaların Kullanım Alanları
OSB levhanın seviye ve farklı çevresel koşullar için değişik sınıfları mevcuttur. Örneğin malzeme kalite dereceleri OSB-1, OSB-2, OSB-3, OSB-4 olarak sınıflandırılmıştır. OSB-1 kontrplak olarak bazı uygulamaları ve yükleme koşullarını karşılayabilirken, OSB-4 paneli kaliteli ve hassas mühendislik ürünü olarak dış cephe kaplamalarda kullanılabilmektedir. Malzeme esnekliği, dayanıklı yapısı, düşük maliyeti ve kolay uygulamasıyla günümüzün en kullanışlı yapı malzemelerindendir.
Osb Malzeme Üretimi Nasıl Yapılır?
Son yıllarda yapılarda sık bir şekilde kullanılmaya başlayan osb levha malzeme ürünleri çok pratik bir şekilde üretilmekte ve kullanım noktasında avantaj oluşturmaktadır. OSB ürünler, genel olarak levha şeklinde üretilmekle birlikte yönlendirilmiş yonga levha ifadesi ile kısaltılmıştır. Bu levhalar çok esnek bir yapıda oldukları için yapılarda birçok farklı alanda kullanılabilirler. Şekillendirilmesi ve kesilmesi çok kolay olan bu levhalar özellikle farklı ağaç türlerinin katmanlarının sıkıştırılması yoluyla üretilmiş ve arasında bulunan reçine ile birlikte levha haline gelmiş ürünlerdir. Günümüzde yapı uygulamalarında iç duvar kaplamaları, dış yapı malzemesi, bina bölümlendirmeleri, zemin ve tavan kaplamaları, yapıları oluşturulması ve nem yalıtımları gibi birçok farklı amaçla kullanılmaktadır.
Osb Malzeme Kullanım Türleri
Üretim konusunda pratiklik sağlayan ve kullanışı da çok kolay olan osb malzeme ürünleri farklı kullanım türlerine ayrılacak şekilde üretimi gerçekleştirilen ürünlerdir. Genel olarak firmamız tarafından temin edilen ve piyasada 4 türü bulunan OSB levhalar için farklı türler farklı kullanım alanlarına uygundur. Bu türlerden birincisi genellikle ambalaj sanayisinde kutu ve sandık gibi eşyalar yapılırken kullanılırken ikinci tür ise binaların iç kısımlarında tercih edilmektedir. Üçüncü ve dördüncü tüller ise nem ve ısıya karşı göstermiş oldukları yüksek direnç sayesinde yapıların dış cephelerinde kullanılmaktadır. Bu ürünler çok dayanıklı bir yapıda oldukları için sağlamlıkları nedeniyle yapıların iç ve dış kısımlarında kullanılarak uzun ömürlü bir yalıtım uygulaması sağlanabilir.
OSB Malzeme Ürünleri İçin YapısalÖzellikler
Piyasada en çok tercih edilen ahşap ürünler arasında bulunan osb malzeme farklı teknik özelliklere ve yapısal özelliklere sahiptirler. Günümüzde birçok yapı uygulamasında sıklıkla kullanılan bu malzemeler şeritli ağaç malzemelerin reçine ile birbirine yapıştırılması sayesinde panel olarak üretilmektedirler. Bu nedenle doğal bir ahşap rengine sahip olan ürünler üzerlerinde boya ve kağıt kaplama gibi uygulamalar yapılarak renklendirilebilir ve yapıların dış kısımlarında veya iç kısımlarında kaplama için kullandıklarında dekoratif bir görünüm oluşturulabilir. Yapısı gereği su ve ısıya dayanıklılık gösteren bu ürün kolay bir şekilde uygulanabilir ve istenilen her noktaya nakledilebilir.
Bina Yalıtımlarında OSB Malzeme Kullanımı
Özellikle binaların dış cephelerinde kaplama işleminde kullanılması ile birlikte yüksek bir yalıtım özelliği sağlayan osb malzeme ürünleri özel üretimleri sayesinde ısıya karşı yüksek dayanıklılık oluşturmaktadır. Günümüzde birçok farklı yapıda ısı yalıtımı oluşturulması enerji tasarrufu ve sağlıklı bir yaşam ortamı sağlamaktadır. Bu nedenle ısı yalıtım işlemleri çok tercih edilen bir yapı uygulamasıdır. Bu noktada OSB levha ürünlerinin tercih edilmesi ile birlikte hızlı bir şekilde yalıtım işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu yalıtım işlemlerinde uygun fiyatlarla temin edilmiş olan OSB ürünler kullanılması sayesinde ekonomik bir sonuç oluşturan yalıtım uygulaması yapılabilir. Farklı çeşit ve ebatta ürünler firmamızdan ekonomik bir şekilde temin edilebilir.
Osb Levha Nedir?
Osb, İngilizce ismi oriented strand board olarak kısaltılmış olan yonga levhalara verilen isimdir. Üretiminde katmanlar arasında farklı dizilim bulunması nedeniyle yönlendirilmiş levhalar denilmektedir. Neme ve darbelere dayanıklı olmak üzere üretilmektedir. Ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlayan özellikle ağaç evlerin yapıldığı ve kullanıldığı ülkelerde fazlaca kullanılmaktadır. Osb2 levhaların boyutları ve dayanıklılığı sayesinde kolay taşınabilir bir yapıdadır.
Osb Levhaların Özellikleri
Teknolojinin gelişimi ile ortaya çıkmış olan ahşap levhalardır. Normal ahşap ürünlere göre daha dayanıklı olması amacıyla üretilmektedir. Bu levhalar ufak ahşap parçalarının katmanlar halinde serilerek aralarına reçine ve başka maddelerde eklenerek oluşturulan levhalardır. Sağlamlığının sağlanması ve birbirine tutunabilmesi için yüksek ısıda birleştirilmektedir. Levhaların daha dayanıklı olması amacıyla katmanların yönleri birbirlerine göre farklı şekilde dizilmektedir. Sadece en üst ve en alt katman aynı yöne bakacak şekilde dizilim yapılır. Bu dizilimi yapabilecek şekilde tasarlanan özel fabrikalarda ileri teknoloji ile üretim yapılır. Üretim aşaması çeşitli makineler ile sürekli denetlenmekte ve üretim kalitesi sağlanmaktadır. Standart üretim boyutları 122 santimetreye 183 santimetredir. Özel dizilimi sayesinde güzel bir desene sahip olarak üretilmektedir. Üretiminde reçine ve tutkal kullanılması nedeniyle vidalamaya ve birleştirmeye dayanıklı olup yine reçine sayesinde normal ahşap ürünlere göre daha esnek bir yapıya sahiptir. Özel üretim süreci sayesinde hem rutubete hem de böcek ve haşere gibi diğer etmenlere dayanıklıdır. Üretimi için belli boyutlarda ahşap ya da benzer ürüne ihtiyaç olmaması, küçük ve kırılmış ve doğranmış ürünlerinde kullanılabilmesi nedeniyle fiyat olarak diğer ahşap ürünlerden daha avantajlıdır.
Osb Çeşitleri
Üretim kalitesine ve dayanıklılarına göre dört farklı osb malzeme bulunmaktadır;
- Osb-1
- Osb-2
- Osb-3
- Osb-4
Osb-1 levhalardan Osb-4 levhalara doğru üretim yoğunluğu ve dayanıklılık artmaktadır.
Malzeme boyutları genel olarak standart üretim yapılsa da talep doğrultusunda çeşitlendirilebilmektedir.
Osb Levhalar Nerelerde Kullanılır?
Osb-1 şeklinde adlandırılan levhalar daha az yoğun olması nedeniyle kutu yapım amacıyla veya ambalaj yapma amacıyla kullanılmaktadır. Osb-2 olarak adlandırılan levhalar yer kaplamaları ve bina içlerinde duvar malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Osb-3 şeklinde adlandırılan levhalar üretilirken daha yoğun olarak üretilmesi sayesinde daha dayanıklı ürünlerdir. Bu yoğunluk ve dayanıklılık özellikleri ile çatı kaplamalarında kullanılması ideal olan levhalardır. Osb-4 şeklinde adlandırılan levhalar diğerlerine göre en dayanıklı olan çeşittir. Bu nedenle her yerde kullanılabilmektedir. Ancak özellikle tercih edilen yerler beton kalıpları ve yine çatı kaplamasıdır. Genel olarak kullanılan yerler belirtilmekle birlikte kullanıcının tercihine bağlı olarak mobilya imalatında, her türlü kaplama işinde kullanılabilmektedir. Malzeme boyutları, kesilebilir ve birbirlerine monte edilebilir olması sayesinde rahatlıkla belirlenebilmektedir. Ayrıca inşatlarda güvenliği sağlama amacıyla da osb levhalardan faydalanılmaktadır.
OSB Levha Teknik Özellikleri İçin Bir Yorum Yaz